Панагюрското злато грейна в Панаира
Панагюрското злато грейна в Панаира / netinfo
При засилени мерки за сигурност Панагюрското златно съкровище бе експонирано днес в 6-та палата на панаира. Над 70 000 посетители на пролетното изложение се очаква да разгледат уникалната антична находка, открита през 1949 г. в лозе от трима братя и обиколила над 40 страни по света.

Деветте съда от 23-каратово злато с общо тегло 6 кг и 100 грама бяха подредени в бронирана витрина върху синя коприна. Съкровището, което след края на Пролетния панаир заминава за ЕКСПО в Сарагоса, ще бъде охранявано с камери и жива сила.

С още една сензационна антична находка – храмът на Кибела Понтия – Майката на боговете, ще могат да се запознаят посетителите на Изложбата на общините, която се провежда в рамките на панаира. На щанда на община Балчик ще бъдат представени изключителните скулптурни изображения и каменната библиотека от послания на древните жители на града на бога Дионис, открити в храма, определян от специалистите като световен културен паметник. Очаква се експозицията, с която Балчик участва в Пролетния панаир, в края на май да стане част от културния форум «Европейското откриване на Черно море» в Европейския парламент в Брюксел.