Над 30 са опасните сгради само в центъра на града
Нова опасност дебне пешеходците в центъра на Пазарджик. Огромни парчета мазилка се стовариха върху тротоар и за малко не раниха преминаващи граждани, съобщава NOVA. Гражданска защита обезопаси района, а общината започна спешна проверка на всички опасни сгради.

Инцидентът е станал сутринта, когато бетонни парчета от фасадата на сградата се откъртили и полетели надолу със страшна сила. 

Всеки ден оттам преминава Ваня с 2-годишния си син.

Това е истински риск за живота. Падат от сградите камъни, опасно е. Страх ни е. Не дай си Боже може да коства животът на някой”, заявява Ваня Кирова.

Най-вероятно свличането е предизвикано от затоплянето на времето и топящия се сняг.

„Още от пролетта падат дори тухли. Кметът не взема никакво отношение, защото това нагоре е общинско”, обяснява Галина Врабчева.

Опасната сграда е на повече от век. Тя е паметник на културата и е реституирана. Собствениците им обаче са неоткриваеми, защото живеят в чужбина.

„Вероятно са много наследниците и не могат да се разберат кой да поддържа сградата. Така е. Многото собствениците водят до това положение”, заявява Георги Пашов.

По данни на общината над 30 са опасните сгради само в центъра на Пазарджик. Собствениците им ще получат предизвестие да ремонтират фасадите и да премахнат опасните орнаменти.

„Проблемът е със сградите, които са паметници на културата. И това е проблем от национален характер, не само за Пазарджик.Сградите, които са паметници на културата дали от национално, или от местно значение, са под закрилата на Министерството на културата и ние не можем да предприемем никакви действия по тези сгради, без санкцията на Министерството на културата”, обясни Кръстьо Танков, главен архитект на Община Пазарджик.

1000 лева е глобата в Пазарджик за собствениците, които не поддържат външния вид на сградите си. До момента обаче в града няма нито един санкциониран.
NOVA