Отпуснаха 3,5 млн. лева за Драматичния театър, ремонтът приключва през май
Отпуснаха 3,5 млн. лева за Драматичния театър, ремонтът приключва през май / Дарик Пловдив

3,5 млн. лева отпусна за ремонта на Пловдивския драматичен театър Министерският съвет на днешното си заседание. Средствата ще се използват за разплащане към фирмите, ремонтиращи театъра след като голямата зала изгоря при пожар преди години.

Очаква се реконструкцията да приключи през месец май, каза за Дарик директорът на театъра Кръстьо Кръстев.

През август 2013 г. изгоря голямата сцена в сградата на театъра и направи по-голямата част от сградата неизползваема.

След това бе изготвен технически проект за ремонт и реконструкция на основната сграда и зала в нея, който беше одобрен от главния архитект на община Пловдив.

Проектът предвиждаше подмяна на всички основни инсталационни системи, възстановяване на сцената, инсталиране на нова озвучителна и осветителна система, подобряване на акустиката, монтиране на система за пожароизвестяване, изграждане на санитарен възел за хора с увреждания, както и други основни ремонтни работи за пълно отстраняване на последиците от пожара върху сградата на театъра. След ремонта пловдивският театър ще разполага и с медиатека.

За изпълнител на строително-монтажните работи, след процедура по Закона за обществените поръчки, беше избран ГБС-Пловдив АД. Сключен бе договор за изпълнение на строително-ремонтните работи между фирмата и Министерството на културата.