Отложиха делото за Боскос, назначават нова автотехническа експертиза
Отложиха делото за Боскос, назначават нова автотехническа експертиза / Снимка: Ваня Трингова
Васил Калев
78215
Васил Калев
Катерина Матеева
  • Васил Калев
  • Катерина Матеева

Повторна автотехническа експертиза ще бъде назначена по делото срещу гръцкия студент Христос Боскос, който на 19 май миналата година прегази на спирка в Пловдив ученичката от ЕГ "Иван Вазов" Катерина Матеева. Това реши Пловдивският районен съд днес по искане на адвоката на втория подсъдим по делото Васил Калев и заради отсъствието на едно от трите вещи лица по делото. Следващото заседание ще бъде на 2 април.

Адвокатът на Васил Калев обясни, че не е съгласен със заключението на експертизата, тъй като по думите му е неоснователна и  има неточности, които са важни, за да се установи вината за катастрофата.

Автотехническата експертиза, която обяснява обстоятелствата окоро настъпилата катастрофа, бе представена от експертът Стефан Мутафчиев. Той цитира данни от експертизата, според които ако Боскос се бе движил с 50 км/ч, а не с 98 км/ч , е щял да удари лявозавиващия "Мерцедес", но не и в автобусната спирка, където помете 16-годишната ученичка.

Отложиха делото за Боскос назначават нова автотехническа експертиза
netinfo

/Вещото лице Стефан Мутафчиев/

Експертизата сочи още, че при навлизането в кръстовището на улиците ''Победа'' и ''Сава Муткуров'', където става сблъсъкът, “Мерцедес”-ът е намалил своята скорост, но в момента на удара с жълтия "Нисан" не е спрял напълно, както твърди защитата.

По думите на Мутафчиев, данните от новата автотехническа експертиза няма да окажат голямо значение, защото промяната в цифрите ще бъде незначителна.

Васил Калев каза, че очаква оправдателна присъда и справедливост. По думите му, той е влезнал в кръстовището на зелен сигнал на светофара.

Отложиха делото за Боскос назначават нова автотехническа експертиза
netinfo

/Вторият обвиняем по делото Васил Калев и съпругата му/

Справедливост поиска и Катерина Матеева, която се яви в съда със своите родители.

Христос Боскос не се яви в съда. Адвокатът му Георги Кутрянски представи уведомление, че е влошено здравословното му състояние, и становище на гръцки лекар, специалист по вътрешни болести, че заради инфекция и висока температура Боскос трябва да се лекува в домашни условия до 26 февруари. Въпреки това съдът даде ход на делото.

Предишното заседание по делото на 15 януари бе отложено заради изслушването на тройната автотехническа експертиза. Тя не бе прочетена поради заболяване на вещото лице, което представи болничен лист.

Тогава Христос Боскос се призна за виновен като причинител на катастрофата. "Признавам се за виновен, съжалявам много за случилото се, бих искал да върна времето назад", заяви той в съдебната зала.