Отлагат решението за платения достъп до кварталните игрища?
Отлагат решението за платения достъп до кварталните игрища? / Sofia Photo Agency
Платеният достъп на децата до кварталните игрища ще бъде цената на тяхното възстановяване, заяви в предаването Дарик кафе районният кмет на “Северен” Даниела Желязкова. Самата тя отказва да даде под наем 13-те спортни площадки в района, тъй като те вече са обновени с пари по различни проекти, включително и от чуждестранни спонсори.

Според заместник-кметът на “Централен” Георги Тютюков обаче единствената алтернатива на платения достъп е възстановяването на площадките с пари от бюджета. В противен случай няма бизнесмен, който да е готов да вложи 30000 лв без възвращаемост, каза Тютюков. Той съобщи, че единствено бившият вицепрезидент на “Локомотив Пловдив” Федя Миков проявил първоначално интерес. И той обаче се отказал, като чул за намерението на съветниците да се удължи времето за безплатен достъп до 21 часа, вместо до 16 ч., и да намалят наполовина 100-те кв. м. площ за заведения, които инвеститорът ще има право да изгражда. С този пример Титюков аргументира тезата си, че таксите за кварталните игрища са по-малкото зло в сравнение със сегашното им състояние, което ги прави напълно неизползваеми.

Точката за отдаване под наем на игрищата в районите “Централен” и “Западен” вероятно ще отпадне от дневния ред на днешната сесия. Такава препоръка даде Окръжна прокуратура, която извършва проверка на законността на отдаването на публичната общинска собственост под наем. Председателят на Общинския съвет Страшимир Дочков заяви, че лично ще предложи отлагането, защото – цитирам – аргументите на прокуратурата са повече от сериозни. От НДСВ и БСП обявиха, че ще подкрепят изваждането на спортните площадки от днешния дневен ред.

Чуйте още от прикачения файл.