Отлагат  гроздобера със седмица
Отлагат гроздобера със седмица / netinfo

Изкупната кампания на винените сортове мерло и каберне, която трябваше да стартира днес в Пловдивско, ще бъде отложена със седмица. За това са се договорили късно вчера кметовете на общини в областта и представители на Агенцията по лозята и виното, съобщи пред Дарик заместник-кметът на “Родопи” Рангел Портев.

Причина за отлагането са дъждовете в последните дни, които свалиха захарния градус на 19, 5, обясни собственичката на една от избите в Брестовица Росица Кичукова. Захарните градуси на гроздето трябва да са минимум 23, за да започне беритбата, тъй като от Агенцията по лозята и виното оценяват тазгодишната реколта като добра и няма да разрешат на винопроизводителите употребата на подобрители.

Проучване на Дарик показа, че нагласите на избите от региона са да стартират изкупуването при много ниска цена – 50 стотинки за килограм. Миналата есен винарите плащаха средно по 75 стотинки, а за кратко цените скочиха и до 93 ст. Причините за срива тази година са комплексни, твърдят собственици на изби. Сред основните те посочват възможността за внос на качествено грозде от Македония на 20 евроцента на килограм, както и факта, че голяма част от новозасадените собствени масиви на винпромите вече плододават.