Откриват базиликата срещу католическата катедрала
Откриват базиликата срещу католическата катедрала / netinfo

Превърнатата в нерегламентирано сметище раннохристиянска базилика срещу католическата катедрала “Свети Лудвиг” ще бъде открита за пръв път от 6 години. Това съобщи в предаването Дарик кафе главният експерт в “Чистота” Атанас Иванов.

Миналата седмица археологът Йордан Млекаров е започнал “отвиването” на мозайките от 4 век, които през зимата се консервират под пластове от найлон и пясък. Преди това обаче екипи на комуналната фирма са изкарали 3 камиона с боклук и са почистили самораслите дървета.

За последно ценната археология до подлеза на пощата бе откривана при визитата на покойния вече папа Йоан Павел ІІ през 2002-а година. Металните платна, които ограждат останките от базиликата обаче няма да бъдат махани от съображения за сигурност, каза Иванов. Мозайките все пак ще могат да се видят откъм католическата катедрала. Те са безстопанствени откакто държавата съди общината за продажбата на терена с базиликата на софийска фирма, която искаше да строи сграда над булеварда срещу задължението да експонира археологията на входа на подлеза. Преди зимата мозайката отново ще бъде покрита със защитен слой, като разходите ще бъдат поети от “Чистота”, която наскоро създаде специално звено за поддръжка на археологическите паметници. Източната порта на Пловдив през 2 век, която преди два месеца бе изчистена при съвместна акция на “Чистота”, район “Централен” и Дарик радио, обаче отново е затрупана с боклуци, алармира Атанас Иванов. Жителите на Аджисан махала са избутали в разкопките поставените нови контейнери и трупат нови камари отпадъци около пътя, който е водел към древния град. Според Иванов проблемът може да се реши кардинално, ако се реализира проектът на район Централен за покриване на разкопките в подножието на Стария град.

Още един археологически паметник в суперцентъра - античният стадион на Филипопол до Джумаята, който чака пари за рехабилитация от норвежкото правителство, е превърна в клоака. Той се използва като тоалетна от художниците и на това се дължи ужасната воня от “дупката”, каза главният експерт в “Чистота”. Той се оплака, че няколко инстанции си прехвърлят отговорността за дезинфекцията на района.

Подробности чуйте от интервюто на Момчил Христофоров с Атанас Иванов в прикачения звуков файл