Откриха учебната година в спортното училище в Пловдив
Откриха учебната година в спортното училище в Пловдив / netinfo

По традиция навръх 1 септември в Специлизирано спортно училище „Васил Левски” откриха официално новата учебна година. Специални гости на тържеството бяха кметът на район „Западен” Димитър Колев, директорът на дирекция „Спорт и младежки дейности” Петър Зехтински и легендарният гимнастик Йордан Йовчев, който е възпитаник на учебното заведение.

„Пазете традициите на спортното училище и развивайте неговите успехи, желая ви здраве и сили, за да имате една много успешна година. На добър час!”, обърна се към ученици и учители кметът Димитър Колев. След официалната церемония той разгледа залата на славата на училището, чиито възпитаници са завоювали десетки медали и купи от най-значимите международни форуми. Димитър Колев се запозна и с материалната база, която е изцяло обновена, като основната заслуга за това е на директора на училището Илияна Данчева.

“Васил Левски“ е най-старото спортно училище в България. Основано е през 1949 г. като Техникум за физическа култура и спорт. Като ТФС “ Васил Левски “ съществува до 1974 г., когато завършва последният негов випуск. В многогодишната история на ССУ “Васил Левски“ то се е превърнало в трамплин за цяла плеяда спортисти и личности, които са прославили България по целия свят. Училището се гордее с 8 олимпийски, 49 световни, 47 европейски титли. Гордост на училището са известните на всички Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Петър Мерков, Мария Петрова, Асен Златев, Стоян Делчев, Севдалин Маринов, Николай Бухалов, Ваня Гешева, Наим Сюлейманов, Милен Добрев, Ива Пранджева, Цветана Пиронкова и много други.