Откриха радиоактивни гъби в Пловдивско и Пазарджишко
Откриха радиоактивни гъби в Пловдивско и Пазарджишко / wikipedia.org

Две партиди диворастящи радиоактивни гъби са конфискувани от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха за Дарик от пресцентъра на агенцията. Видът на гъбата е Овчи крак. Тя е била брана в планински местности в Западните Родопи на територията на областите Пловдив и Пазарджик. При лабораторните изследвания е установено наличие на радиоактивния елемент Цезий 137 над допустимите нива. Партидите ще бъдат унищожени.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е информирал премиера Бойко Борисов, допълват от БАБХ. По разпореждане на министър-председателя е организирана необходимата координация между министерствата на земеделието, здравеопазването и икономиката.

Цезий 137 е изотоп на химичния елемент Цезий и има период на полуразпад 30 години. От БАБХ припомнят, че големи количества Цезий 137 и Цезий 134 са изпуснати в атмосферата при аварията на атомната централа Чернобил през 1986 г.

Овчият крак (или жълта рогачка, жълта сърненка) е базидиева гъба, която се събира и цени като добра ядлива гъба в България. Агенцията препоръчва да се избягва брането и използването й за лична консумация в Западните Родопи.