Отказаха финансиране на електронното таксуване през Европейската банка
Отказаха финансиране на електронното таксуване през Европейската банка / netinfo
Общината сама ще търси финансиране на системата за електронно таксуване в градския транспорт, след като съветниците отказаха консултантските услуги на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Тя предлагаше нейни специалисти да разработят безвъзмездно проекта, тя да избере фирма-изпълнител, която след това да получава по 4% от приходите от електронните карти и билети.

Двата варианта бяха внесени в Общинския съвет от вече бившия заместник –кмет Димитър Цветков. Съветниците избраха общината да осигури пари за въвеждането на системата, която - в зависимост от включените в нея устройства и сигнализации – ще струва между 1,4 млн. евро и 2,3 млн. евро. Това стана по настояване на общинския съветник от БСП и собственик на „Градски транспорт” Ангел Батаклиев. Според него, така общината ще бъде собственик на системата. Вариантът с ЕБВР само на пръв поглед е изгоден, но с него е маскиран опит да се даде дейността на частен оператор, заяви Батаклиев.

Съветниците са избрали крайно неизгодна за града  възможност, коментира бившият вицекмет Димитър Цветков пред Дарик. Според него, електронно таксуване в рейсовете няма да има поне още година. Генерал Цветков оспори твърденията на съветници от левицата, че общината може да кандидатства за пари по европейските програми. Нямаме право на такова финансиране, защото сме единствената община с изцяло частни превозвачи, каза Цветков.Той добави, че до края на годината не може да бъде разработен дори подробен проект, защото не са предвидени пари в бюджета за това.