От март пребазират Белодробна болница
От март пребазират Белодробна болница / sxc.hu
От март пребазират Белодробна болница
78222
От март пребазират Белодробна болница
  • От март пребазират Белодробна болница

Всички туберкулозно болни от Белодробна болница ще бъдат преместени в УМБАЛ “Св. Георги“ до 4 март. Това заяви ресорният зам.-кмет Минко Кафтански.

По думите му, Белодробна болница вече не може да изпълнява функциите си, тъй като управителят на здравното заведение д-р Веселин Давчев заедно с още 35 човека са подали молби за напускане.

До тази ситуация се е стигнало след проверка на Инспекцията по труда, която установила, че много хора в болница работят по два договора.

Извършихме проверка през септември 2014-та година и установихме нарушения отстрана на 11 лекари. Това каза пред Дарик директорът на Областната инспекция по труда Атанас Чернаев.

По думите му, всички медицински лица са назначение на непълно работно време и нямат правото да им се сключват договори за извършване на допълнителен труд.

След като договорите са прекратени е назначена общинска комисия начело с Кафтански, която е стигнала до извода, че лечебното заведение вече не може да изпълнява функциите си.

Останалите болни ще бъдат прехвърлени във вътрешното отделение на „Св. Пантелеймон“ и на други лечебни заведения.

Част от персонала, предимно портиери, пазачи, касиери и чистачи ще бъдат освободени от работа. 35-те човека, които са подали молби за напускане, ще бъдат назначени в УМБАЛ „Св. Георги“.

Според кмета Иван Тотев в момента Белодробна болница има дълг от над 1,2 млн.лв, които поетапно ще бъдат изплащани от общината до 2017-та година.

На този етап местната администрация все още няма планове за бъдещето на сградата на Белодробна болница.

Управителят на Белодробна болница д-р Веселин Давчев отказа да коментира случая на този етап.