От 100 до 300 лв. не ни достигат по Коледа
От 100 до 300 лв. не ни достигат по Коледа / dariknews.bg/ архив
Тихомир Тошев-интервю
68739
Тихомир Тошев-интервю
Анкета с пловдивчани
  • Тихомир Тошев-интервю
  • Анкета с пловдивчани

От 100 до 300 лв. са най-често теглените суми от фирмите за бързи кредити в България, дни преди Коледните и Новогодишните празници. Всеки втори на 10 души пък не си прави сметка колко да изтегли, така че да върне сумата навреме. Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на най-голямата финансова консултантска фирма в страната, Тихомир Тошев.

Традиционно ноември и декември са месеците, през които се наблюдава най-силен ръст в тегленето на бърз кредит. Лесният достъп до финасиране, облекчените условия и малко по-занижените критерии за отпускане на кредит, са сред най-честите причини за това, хората да прибягват до бърз заем.

Проучване на пазара на потребителите сочи, че българите се нуждаят от допълнителни малки суми, за да осигурят подаръци за своите близки и роднини, за плащане на високите битови сметки или просто дъпълване на семейния бюджет. Доста често обаче хората теглят кредит и  за да погасят стари заеми, независимо, че са наясно с високите лихви.

Ако изтеглите 100 лв. например, кредитната компания ще очаква от вас след месец, да върнете 132-133 лв.

Макар и с малък процент, данните показват, че мъжете са тези, които теглят по-смело бърз заем и се чувстват по-уверени във възможността да го върнат навреме.

Според Тихомир Тошев, бързите кредити имат своето място на всички развити пазари в Европа. Когато се ползват разумно, те могат да донесат ползи, но когато хората не преценяват добре, те задлъжняват и започват да се трупат наказателни лихви.

"Съветът, който мога да дам е тези, които имат кредити в момента и нямат възможност да ги обслужват, в никакъв случай да не търсят нови заеми, с които да си подпомогнат обслужването на предишните, защото почти винаги, това води до по-сериозни финансови проблеми", категоричен е финансовият директор.

Целият разговор с Тихомир Тошев и мненията на пловдивчани по темата, можете да чуете в прикачения аудио-файл.