/ iStock/Getty Images
По обвинителен акт на прокуратурата е осъден на първа инстанция 17-годишен младеж за палежи в Пловдив, съобщиха от обвинението.

Непълнолетен отива на съд за палеж на обекти за близо 80 000 лв. в Пловдив

Той е признат за виновен за това, че на 21 февруари, на ул. „Вратцата“, като непълнолетен е запалил имущество със значителна стойност - метална каравана с дървена облицовка на стойност 30 000 лева, представляваща заведение за обществено хранене.

Пожарът се е разпрострял и върху други имоти - бръснаро-фризьорски салон и вендинг автомат. От деянието са последвали значителни вреди на стойност 79 620 лева. 

Съдът му е наложил наказание от 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

Подсъдимият е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Припомняме, че през февруари той и двама негови приятели употребили алкохол в дома на единия от тях. Когато цигарите им свършили, те отишли да си купят нови от денонощен магазин в кв „Изгрев“. След това тръгнали да се разхождат по ул. „Вратцата“.

Младежи подпалиха контейнери, заведение и фризьорски салони в Пловдив

По пътя хвърляли горящи хартии в контейнери и кошове за смет, за да ги запалят. Когато стигнали до металната каравана - бистро, обвиняемият запалил парче от кашон, което намерил на пътя, и го хвърлил в заведението.

Бистрото било с дървена облицовка, не работело и електричеството било спряно. Огънят бързо обхванал дървената облицовка и оборудването - маси, пейки, хладилни витрини, климатици, телевизори и други и се пренесъл в съседния бръснарски салон и близкия вендинг автомат.

От свидетели бил подаден сигнал в полицията и пожарът бил потушен. През това време той и двамата му приятели продължавали да се движат по близки улици и да палят контейнери за смет. До един от тях те били установени от уноформените..