уличните псета стават все по-агресивни
уличните псета стават все по-агресивни / Дарик архив
Десетина освирепели кучета нападнали продавачка от Пазарджик, докато вървяла към работното си място в 6 часа сутринта в неделя. Петя Червенкова излязла по тъмно от блока си на ул. „Васил Априлов“ за първа смяна, на улицата нямало никого. Докато пресичала занемарен парк в квартала, от тревата наскачали разярените псета и тръгнали застрашително срещу нея.

Жената успяла да се измъкне полека назад и опитала да мине по друга близка улица. Там обаче отново била пресрещната от ожесточено лаещите кучета. С много усилия все пак успяла да се добере до магазина, където работи, след мъчителни минути на дебнене откъде да мине, без да пострада.

Когато си поела дъх след преживяния ужас, звъннала на 112. Операторите отговорили, че сигналът е приет, но реакция така и не последвала. Агресивната глутница още се върти в парка и яростно го брани като своя територия. А магазинерката не смее да излезе от дома си по тъмно, ако с нея не тръгнат съпругът и синът й, за да я пазят.

Петя казва, че още днес ще подаде и писмена жалба до кварталния полицай. Но е скептична за резултата и от нея. Жената за втори път преживява сблъсък с бездомни псета.

Преди около години няколко едри екземпляра пак я нападнали, докато вървяла сама по улицата. Тогава я захапали за крака и разкъсали панталоните й.

След първия инцидент пазарджиклийката събрала подписка от над 300 засегнати от проблема съкварталци. Подали я с жалба до общината. До момента обаче нищо не е направено по въпроса, нито са получили отговор.

Червенкова казва, че обича животни, стига да не застрашават хората. Подчертава, че общината да полага повече грижи за безопасността на гражданите, когато скитащите кучета станат агресивни.