Оспорват в съда най-големите дългове на “Градски транспорт”
Оспорват в съда най-големите дългове на “Градски транспорт” / netinfo

Най-големите задължения на “Градски транспорт” ще бъдат оспорени на днешното заседание по делото за несъстоятелност на фирмата.

Мажоритарният й собственик Ангел Батаклиев, който към момента е конституиран като най-голям кредитор на приватизираното от него дружество с над 60% от вземанията, ще настоява съдът да отхвърли претенциите на доставчика на горива “Векта” за 3,7 млн. лева. Според твърденията на ръководството на “Градски транспорт” фирмата, по чийто иск той бе обявен в неплатежоспособност, считано от август 2006 г., има да взема само 670000 лева.

Собственикът на “Векта” Петър Никленов пък ще оспорва признаването на 7,4 млн. лева вземания на купувача Ангел Баткалиев, тъй като те са натрупани от дължими лизингови вноски за 60-те нови автобуса на “Градски транспорт”, които би трябвало да са инвестиция на приватизатора и да се изплащат от него. Според Никленов е недопустимо претендираната от купувача сума да бъде призната като негово вземане, защото я изплаща друг. Лизинговите вноски ще станат дължими от фирмата-купувач “Транс сити” само ако “Градски транспорт” бъде обявен в несъстоятелност, а към момента това не е факт, твърдят адвокатите на “Векта”