Още един пазарджиклия с хранително заболяване
Още един пазарджиклия с хранително заболяване / farm4.static.flickr.com

Още един пазарджиклия е хоспитализиран в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик със симптоми за хранително отравяне. Заболелият е приет днес на обяд. Така общият брой на натровените е 13. Всички те са консумирали храна от обект бърза закуска „Али Баба" в центъра на Пазарджик. Не се изключва вероятността да има още заболели, съобщават от РИОКОЗ. Общото състояние на хоспитализираните е сравнително добро, само при един от случаите до момента е изолирана салмонела. Все още се изясняват причините за възникналата ситуация. Писмено е алармиран и директорът на ветеринарно-медицинската служба. Резултатите от взетите проби ще бъдат ясни утре.

Взети са също проби от работни повърхности и инвентар и е предписано микробиологично изследване на работещия персонал. Заповедта за спиране експлоатацията на обекта ще бъде последвана от административно-наказателна дейност, съгласно здравното законодателство.

Контролът на РИОКОЗ в летните месеци ще бъде засилен, особено  в обектите, произвеждащи и предлагащи рискови храни. Здравните инспектори напомнят, че основната отговорност съгласно българското законодателство се носи от операторите на храни - производители, дистрибутори и търговци.