Още 2 месеца безплатно вписване на имотите в кадастъра
Още 2 месеца безплатно вписване на имотите в кадастъра / netinfo

Пловдивчани ще имат възможност безплатно да регистрират своите недвижими имоти в цифровата кадастрална карта още 2 месеца, въпреки че първоначалните срокове изтичат между 15 и 30 юни, заяви пред Дарик началникът на службата по кадастъра Никола Бадев. Един месец ще имат те на разположение, когато се приеме изработения от фирмите-изпълнители кадастрален район и втори месец – при одобряването от Агенцията по кадастъра. След това, при обслужване на имотни сделки, услугата за ново вписване ще се заплаща по 10 лева.

Началникът на кадастъра обясни, че няма лостове за контрол върху организацията на работа на 4-те фирми-изпълнителки, които изработват картата в различните райони. В последните дни много граждани се оплакват от липса на информация, от големите опашки и малкото служители, които ги обслужват. Нямаме възможност да принудим фирмите да работят с повече гишета и на две смени с удължен график, призна Никола Бадев.

Той прогнозира, че 4-те фирми няма да приключат работата си до края на годината, когато изтичат договорите им. Работата е огромна, каза началникът на кадастъра и посочи, че в Пловдив има 23000 имота и 54000 сгради, много от които – блокове със стотици собственици.