лекари болница
лекари болница / Thinkstockphotos
Скрининг за риска от туберкулоза организира безплатно от днес до 15 юни Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. Мотото на инициативата е „Седмица на отворените врати“ и в нейните рамки ще се извършват безплатни медицински консултации. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, разказа завеждащият отделението д-р Веселин Давчев.
 
Скринингът в УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда четири пъти в годинита като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията цели повишаване на информираността на обществото за риска от туберкулоза и същевременно с това всеки пациент получава достъп до здравни услуги. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза.
 
Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от днес до 15 юни включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“.
В предишния скрининг тази година – от 12 до 16 март, са се се включили общо 227 души от Пловдив, като на 75 от тях се е наложило извършване на кожен туберкулинов тест – Проба на Манту, основното скринингово изследване за откриване на туберкулоза. Лицата, съмнителни за туберкулоза, са били 30, от тях двама са бил насочени за лечение на заболяването. Открити са 15 случая на латентна туберкулозна инфекция, които вече са обхванати с химиопрофилактика.