/ БГНЕС, архив
Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада и кандидат за кмет на Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков бе оправдан от Военния съд в Пловдив по третото дело срещу него. Той беше обвинен, че е ощетил Българската армия като не е поискал пари за участието на военнослужещи в годишнини на Ботев и Левски в общините Карлово, Сопот, Калофер. Понижил и боеспособността на военните като им позволявал да играят футбол.

Оправдаха бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков

По-рано през годината ген. Шивиков бе оправдан и по т.нар. „Афганистанско дело“. Делото бе за присвояване на имущество за малко над 10 000 лева през 2010 г., когато Шивиков е командир на българския контингент в Афганистан. Това са одеяла, якета, зимни дрехи и други, предназначени като безвъзмездна помощ за местното население, но Шивиков ги върнал в България.

Оправдан бе и по делото за причиняване на имуществени вреди на армията ни за 44 000 лева като е предоставял полево оборудване на общините Карлово, Клисура, Калофер. Става дума за палатки, тави и друга посуда, за която не е искал наем.

Решението на Военния съд в Пловдив подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок. Още преди да чуе и последната оправдателна присъда, ген. Шивиков бе издигнат за кмет на Карлово от ВМРО.