Опитват да изпреварят фалита на “Градски транспорт” с явен търг?
Опитват да изпреварят фалита на “Градски транспорт” с явен търг? / netinfo

Делото за несъстоятелност на Градски транспорт” ще бъде обявено за решаване идната седмица, ако не бъдат представени нови доказателства по него. Това каза съдия Емилия Брусева, която днес отложи заседанието за идния понеделник заради явяването на нов адвокат на общинския превозвач. Делото е заведено по иск на “Векта”, която по граждански дела претендира 1 млн 800 000 лева за неплатени доставки на горива и лихвите по тях. След отказ за започване на процедура по несъстоятлност делото бе върнато в Пловдив от Върховния касационен съд с мотив, че в хода на процеса не са събирани доказателства по същество за задлъжнялостта, ликвидността и рентабилността на “Градски транспорт”.

Вече е готова съдебно-счетоводната експертиза, която трябва да изясни дали дружеството разполага с бързоликвидни активи – пари, продукция и материали, с които в кратки срокове да се разплати с кредиторите си, стана ясно днес.

Междувременно след тесен кръг общински съветници от десницата и служители на общинската администрация се обсъжда вариант “Градски транспорт” да бъде продаден спешно на търг с явно наддаване. Това е алтернатива на поканата за преговори към втория класиран в сегашната конкурсна процедура – израелския холдинг “Еггед”. Според посветените вариантът “явен търг” ще бъде представен като спешен ход, с който да се изпревари обявяването на фалит. Тази алтернатива обслужва икономическите интереси на шестима съветници от СДС и цели разпродажбата на общинския превозвач на парче, коментира членът на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Александър Константинов. Той припомни, че преди 2 години общинските съветници отхвърлиха явния търг като неуместен способ за приватизация на “Градски транспорт”. При търга водещ критерий е цената, а продажбата на “Градски транспорт” цели инвестиции и подобряване на обслужването на пловдивчани, каза Константинов.

Окончателното решение как ще се процедура след провала на сделката с “Хеброс бус” ще бъде на надзорниците на ПОАП, които ще заседават в сряда. То ще бъде внесено за гласуване на сесията на Общинския съвет на 14 декември.