/ снимки: Кирил Кирилов
Празник на авиобаза Крумово
99400
Празник на авиобаза Крумово
  • Празник на авиобаза Крумово
Осъзнавам, че заради проблемите, които стоят пред вас - състоянието на техниката, липсата на ресурси, недостатъчната подготовка на летателния състав, се налага да изпълнявате все по-трудни задачи. С тези думи командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков се обърна към личния състав на 24-та авиобаза Крумово, която днес отбелязва 57 години от съществуването си.

Офицерът допълни, че с това усложняване се повишава опитът и се дава възможност за участия в национални и международни учения и тренировки, но се увеличава и рискът. Ген.-майор Стойков отбеляза, че наред с бойните задачи, военните и цивилни служители на вертолетната база се включват в реализацията и на множество акции в мирно време.

Тежка последна година отчете по време на годишнината от създаването на бойната вертолетна авиация у нас командирът на базата бригаден ген. Димитър Иванов. Загубихме двама отлични пилоти, които бяха и наши приятели, срещнахме много трудности, каза още той.
 

авиобаза
netinfo


В предишни години от историята на авиобаза Крумово имаше много спасителни операции, каза ветеранът авиатор Димитър Бетуховски. Те са били за транспорт на родилки, реагиране по време на бедствия и други.

Мъжът например е участвал в акцията по време на големите снеговалежи през март 1996 г., когато се е налагало хеликоптерите да отвеждат хора до електрическите стълбове, за да се възстанови електрозахранването.

Ветеранът коментира състоянието на българската вертолетна авиация, като заяви, че такава в момента няма, заради много ниския нальот.

В празничния ден бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите летци. За подпомагане на семействата им авиобазата бе организирала благотворителна изложба с фотоси на хеликоптери, заснети от пилоти.

Чуйте и от приложеното аудио.