Онколозите обявиха началото на символичен протест
Онколозите обявиха началото на символичен протест / снимка: onkoplov.com
Деклакация на КОЦ-Пловдив
79690
Деклакация на КОЦ-Пловдив
Д-р Ваня Балева
КОЦ-Пловдив
  • Деклакация на КОЦ-Пловдив
  • Д-р Ваня Балева
  • КОЦ-Пловдив

Лекарите от Комплексния онкологичен център в Пловдив обявиха символичен протест срещу ликвидирането на диспансерите като самостоятелни лечебни заведение днес в 12 часа.

Със сини лентички на белите манти, те изразяват категоричното си несъгласие с промените, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта сливане-ликвидация на бившите онкологични диспансери като самостоятелни лечебни заведения.

Специалистите ще протестират първоначално мирно срещу предложението на здравния министър Петър Москов за сливането на болничните заведение. Ако не бъдат чути обаче, онколозите се заканват мирните протестни действия да прераснат в активни и да застанат пред Народното събрание.

По думите на лекарите, онколозите от всички КОЦ-ове в страната ги подкрепят и са против сливането на специализираните здравни заведения към общинските болници.

Лекарите недоумяват защо се готвят подобни сливания, при условия, че в Онкоцентъра есе лекуват пациенти от цяла Южна България, както и такива от съседна Гърция, Турция, Македония, дори от Америка.

В световен мащаб, опитът сочи, че най-доброто за пациентите е, те да бъдат лекувани в специализирана онкологична мрежа. Ние отговаряме за 37 общини, ако КОЦ-Пловдив бъде слят с друга болница, то нашите пациенти  няма да имат алтернатива, категорична бе д-р Антоанета Томова.

По думите й, нито една друга болнична структура не предлага така синтезирана и специализирана тази услуга и е грехота тя да бъде закрита, в името на реформа с неясен изход.

Онколозите обявиха началото на символичен протест
netinfo

Управителят на КОЦ-Пловдив, д-р Калин Калинов отбеляза пред Дарик, че сливането на специализираните здравни заведения с общинските болници, би обезличило спецификата в дейността на отделните болници и ще се отрази пагубно на финансирането.

В следващите дни ще стартира и подписка в двете бази на КОЦ-а, с която всеки може да подкрепи исканията на комплексните онкологични центрове в страната, обяви д-р Парашкев Цветков, председател на СО КНСБ в КОЦ-Пловдив. Събраните подписи ще бъдат изпратени до президента, министър-председателя, здравното министерство, здравната комисия към НС и до омбудсмана на Република България. Синдиката на българските учители и Центъра за психично здраве в Пловдив също ще подкрепят подписката на служителите на КОЦ-Пловдив, обявиха техни представители.

Онколозите обявиха началото на символичен протест
netinfo