Онкоболните - с електронни карти
Онкоболните - с електронни карти / netinfo

До две години в Пловдивска област трябва да се построи модерен онкологичен център, обявиха днес учените от новосъздадения Междууниверситетски консорциум за развитие на онкологията. Негови съучредители са Медицински университет- Пловдив, Университетска болница „Свети Георги” и Националният консорциум по биоонкология в Италия. Според заместник –министъра на здравеопазването Валери Цеков за построяването на центъра ще са нужни около 30-40 милиона евро, като целта е в него да работят най- добрите онколози в България. Той поясни, че част от парите за построяването му могат да бъдат спечелени по две програми на Европейския съюз.

От Междууниверситетския консорциум обявиха, че се работи и върху въвеждане на електронни карти на онкоболните в България. В тях ще се съдържа цялата информация за пациента и развитието на заболяването. Така учени от цял свят ще могат да се запознаят със състоянието на лекувания и да помогнат дистанционно, ако има такава възможност.

До края на септември трябва да бъде открит специализиран онкологичен портал, съобщи още заместник-министър Цеков. В него пациенти и обикновени потребители ще могат да открият всякаква информация за диагностика и лечение на раковите заболявания.

Информацията е на Йордан Димитров