Офшорката “Баранко” официално взема “Гагарин”
Офшорката “Баранко” официално взема “Гагарин” / netinfo

Новият мажоритарен собственик на “Пловдив Юрий Гагарин БТ” - офшорната компания “Баранко”, влиза днес официално във владение на комбината, който доставя филтри за всички тютюневи фабрики в страната и притежава една от най-модерните печатници на Балканите. Това ще стане на извънредно събрание на акционерите, което трябва да гласува новия устав и нов състав на Съвета на директорите на дружеството.

Със сигурност изпълнителният директор Венцислав Каймаканов ще запази поста си, след като регистрираната от него и брат му Благой фирма “Комсо” придоби 18% от акциите на “Гагарин”. Те му бяха прехвърлени от новия мажоритарен собственик само 3 дни след придобиването им на фондовата борса в началото на октомври. Препродажбата доведе до 6-процентно поевтиняване на акциите на пловдивското предприятие и стана причина Комисията за финансов надзор да разпореди проверка на двете сделки.

Едностепенната система на управление на “Гагарин” с директорски борд от петима членове ще бъде запазена засега, става ясно от материалите за днешното акционерно събрание. Очаква се на него да станат ясни плановете на новите собственици за развитие на дружеството. Събранието бе предшествано от мониторинг на дружеството на всички нива, извършен от консултантска фирма по поръчка на Баранко, за която се твърди, че е свързана със собтвениците на ПИБ.