Очакват се поне 20 ЗА извънредната сесия заради записите на Тотев
Очакват се поне 20 ЗА извънредната сесия заради записите на Тотев / zaplovdiv.com
Очакват се поне 20 "ЗА" извънредната сесия заради записите на Тотев
67901
Очакват се поне 20 "ЗА" извънредната сесия заради записите на Тотев
  • Очакват се поне 20 "ЗА" извънредната сесия заради записите на Тотев

15 от членовете на Общинския съвет са подписали искане за свикване на извънредна сесия. Това са групите на НИЕ, „Атака“, ДПС и петима от съветниците на „Обединение за Пловдив“.  Останалите двама от хората на Дани КаназиреваКамен Шишманов и Костадин Кисьов - не са дали съгласието си. 15-ият подпис е на ген.Димитър Цветков.

Повод за извънредната сесия са изявленията на кмета, в които се твърди, че общинската администрация предлага умишлено незаконосъобразни решения, които се гласуват от общинския съвет на Пловдив. Съветниците настояват  градоначалникът Иван Тотев да  обясни действията си пред тях и пред пловдивчани. БСП се обявиха предварително против подписката за извънредна сесия, но най-вероятно до края на деня и те да подкрепят искането, след което то ще бъде внесено.  Очаква се извънредната сесия, за която са необходими общо 17 подписа,  да бъде още следващата седмица. На нея може да се приеме и предложението на БСП за създаване на специална комисия, която да провери законосъобразността на всички решения от началото на мандата на този местен парламент.

"Кметът трябва да застане пред всички като мъж и да каже защо говори така, макар и пред затворен кръг на политическо събрание", заяви в предаването Дарик кафе председателят на правната комисия в Общинския съвет Даниела Кинова от „Атака“. „Морално е Иван Тотев да обясни пред всички пловдивчани и да каже кои са тези незаконни решения“ – допълни и Бранимир Иванов от ДПС. Трябва да внимаваме изключително много „дали и как ще ни прекара кметът" от тук нататък, каза още Иванов.

"Важните решения за града влизат в последния момент в комисиите или в извънреден порядък на самата сесия и никой от нас не може да се запознае подробно с тях, а след това те се гласуват от мнозинството", потвърди мнението и на останалите членове на правната комисия и Слави Георгиев. Много вероятно е Общият устройствен план на Пловдив, който изненадващо бе изтеглен от последната сесия,  да е съдържал това „брутално незаконно решение“ , предположи той.

Чуйте актуалната тема в "Дарик кафе" от прикачения звуков файл.