Очаквано: Данъците в Пловдив остават същите
Очаквано: Данъците в Пловдив остават същите / dariknews.bg/ архив

С 19 гласа „за“, 19 „против“ и 3 „въздържал се“ предложението за намаляване на данъците в Пловдив до нивата им от предишния мандат не бе прието по време на днешната сесия. Дебатите по темата продължиха близо час. Съветниците си размениха различни реплики и обвинения за това как в годините назад градът бил разпродаден и кой носи вината за това.

Според кмета Иван Тотев такова предложение на този етап не може да бъде гласувано, тъй като би означавало да бъдат отнети правомощията на следващия Общински съвет, защото намаляването на данъците би могло да влезе най-рано на 1 януари 2016 година. Той бе категоричен, че това предложение в момента е напълно безмислено, тъй като с нищо не може да промени политиката на града до края на мандата. По думите на Тотев единствената цел на това предложение са предстоящите избори.

Съветниците от Патриотичния фронт внесоха  в деловодството на местния парламент и подписка от 6 хил. човека в подкрепа на искането. Съветникът Слави Георгиев обясни, че не са водени разговори с никоя група в Общинския съвет за намаляване на данъците и таксите. „Всяка една от групите по комисии се запозна с предложенията и общинските съветници, които бяха против влизането им на сесия, бяха изключително малко“, обясни Георгиев. През 2013-та година същите съветници внесоха подобно предложение за гласуване, но то беше отхвърлено.