Очакваме ръст на туристи от Украйна и Беларус
Очакваме ръст на туристи от Украйна и Беларус / снимка: dariknews.bg/ архив
Очакваме ръст на туристи от Украйна и Беларус
72387
Очакваме ръст на туристи от Украйна и Беларус
  • Очакваме ръст на туристи от Украйна и Беларус

Сериозен ръст на туристи се очаква през това лято в България. Това заяви зам.-министърът по икономика, енергетика и туризъм Бранимир Ботев по време на откриването на Международната среща на туроператорите в Пловдив. По думите му издадените визи само страна като Беларус са с 12% за това лято.

„Страната ни сключи уникален договор със Словакия, която ще издава шенгенски визи за беларуските туристи идващи в България“, обясни зам.-министъра. „По този начин няма да се налага на беларусите да минават през Украйна, което притеснява техните туроператори“, допълни той.

Бранимир Ботев очаква и доста голям ръст на туристи от Украйна, защото събитията в Крим не им остават друга алтернатива за почивка. „Най-близките курорти за украинците след Крим са тези по нашето Черноморие, а ако искат да идат в Гърция или Турция, пак трябва да минат през България, но ще им излезе много скъпо“, допълни зам.-министърът.

Не се очаква и спад на руските туристи, защото туристическите пакети се договарят няколко месеца по-рано.

Над 60 организации участват в започналата днес среща на туроператорите в Пловдив. Освен представители на туристическия бранш, присъстват и много международни медии, сред които BBС, хора от министерството на туризма в Мароко, както и туроператори от Русия, Турция, Румъния, Индия, Сърбия, Франция и Непал.

Фокусът на тазгодишната среща е основно върху културния и винения туризъм, съобщи ресорния зам.- кмет Стефан Стоянов. По негови данни за миналата година в града са реализирани над 400 хиляди нощувки, а само за първото тримесечие на тази година , градът бележи 10 % ръст по този показател.