Очакваме над 450 милиона туристи от Европа в родни СПА центрове
Очакваме над 450 милиона туристи от Европа в родни СПА центрове / netinfo

“До 2-3 години България ще бъде активен играч на пазара на ЕС, свързан със СПА и Уелнес туризма, а в българските СПА центрове ще се грижат за над 450 милиона от застаряващото население на Европа”. Това каза Йордан Йорданов, член на Националната асоциацията по СПА туризъм при откриването на специализираната изложба на СПА и Уелнест туризма в Пловдив.

Българските специалисти в тази област ще станат топ-менажерите в Европа, защото това е първата славянска държава, която предлага автентичен начин на живот и култура, хубаво вино, минерална вода, изключителен климат и природа, манастири, смятат още от Асоциацията.
България има изключителни възможности да се специализира в този бизнес, а предприемачите в бранша стават все по- грамотни , което води след себе си обещаващи резултати. Трябва час по-скоро да се възстановят летищата у нас, за да се превърне България в желана дестинация, твърдят от Националната асоциация по СПА туризъм.

От 2004 година до сега СПА хотелите у нас са се увеличили 2 пъти. Водещи в СПА туризма са курортите Хисар, Велинград, Кюстендил и Сандански, където продължават да се строят такива обекти. В този бизнес е важно да се знае, каза още Йордан Йорданов, че не бива да се допуска унищожаване на природните дадености на тези курорти, защото точно това привлича западния турист.

Очаква се до ноември да бъде готова стратегията на СПА и Уелнес туризма у нас, изготвя се и регистър на обектите.
63 фирми от 10 страни се представят на Втората международна специализирана изложба за СПА и Уелнес туризъм, която се провежда от днес до 21 октомври в палата 10 на Международен панаир Пловдив.