Обсъждат ваканциите с министъра
Обсъждат ваканциите с министъра / netinfo
Дали ученическите ваканции да бъдат съкратени за сметка на изгубения учебен материал по време на стачката ще решават днес на среща с министъра на образованието Даниел Велчев с шефовете на регионалните инспекторати.

Няколко варианта за отучване и наваксване на учебния материал, който учениците изпуснаха ще предложи на министерството Съюзът на работодателите в училище, обявиха преди дни от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив.

Предложенията касаят тези, които са стачкували 80%, а останалите само ще преструктурират учебния материал. Директорите в Пловдив предлагат да се отмени ваканцията на първокласниците, но са категорично против съкращаване на Коледната ваканция, която е празнична за цялата страна, настояват директорите.

Учебни да бъдат първият и последният ден от срочната ваканция, която е предвидена за 1 до 4 февруари. Пролетната ваканция, която винаги е от 31 март до 8 април, да се съкрати с един ден и учениците да дойдат на училище от 7 април. Великденската ваканция, вместо от 26 да бъде от 29 до 30 април.

Училищните директори в Пловдив предлагат още свиване времето за провеждането на празници в училище до един ден, освен юбилеите. Спортните празници също ще отпаднат тази година. Директорите предвиждат да ограничат до минимум и екскурзиите на учениците в учебно време, като предлагат те да се планират и съгласуват с Инспектората за цялата година.