Oбсъждат нов режим за ромските сватби
Oбсъждат нов режим за ромските сватби / netinfo
Нов режим за провеждане на ромските сватби на открито, който ще залегне в промените на общинската наредба за обществения ред, ще обсъждат днес общинари, представители на полицията и прокуратурата и районните кметове, под чието управление са трите големи смесени махали в Пловдив. Срещата е по инициатива на кмета Славчо Атанасов и председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев.

Двамата заявиха, че по пътя на диалога трябва да бъдат сближени позициите на привържениците на пълната забрана на тържествата на открито и на малцинствата, които заплашват общината със съд, ако бъдат въведени ограничения.

Ще се обсъди и лансираната от Кюмюрджиев и разработена от съветниците от ВМРО идея за регистрация и въвеждане на глоби за оркестрите и озвучителите, които работят върху терени, публична общинска собственост. Очаква се на срещата да бъдат дискутирани и идеи за внасяне на депозит от организаторите на тържествата като гаранция за плащане на глоби за наднормени децибели, както и за плащане на тротоарно право за ползваната общинска инфраструктура.

Промените в Наредба №1 бяха отложени през пролетта заради нагнетеното напрежение около ограниченията за ромските сватби. Предложенията за спазване на обществения ред при тържествата на открито, които ще бъдат формулирани днес, трябва да бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет през декември.