Общината взема терени в “Гладно поле” срещу парцели за военни блокове в “Тракия”?
Общината взема терени в “Гладно поле” срещу парцели за военни блокове в “Тракия”? / netinfo
Отстъпено право на строеж върху военни терени в кв. “Гладно поле” може да получи общината срещу свои парцели в ЖР”Тракия” за строеж на жилища за служители на МО. Това е схемата за замяна на имоти, по която от днес преговарят работни групи на администрацията и на военното министерство. Министър Николай Цонев и кметът Славчо Атанасов, които имаха среща на четири очи, отказаха официална информация за хода на преговорите, но казаха, че те ще продължат на 4 октомври и шансовете за съвместни проекти в Пловдив са големи.

Според общия устройствен план на Пловдив “Гладно поле” трябва да бъде превърнато във втори административен център. Това е причината общината да иска да придобие всички около 200 декара там.

Тя няма шансове на този етап да получи сградата на бившата Втора армия зад площад “Съединение”, където възнамеряваше да събере пръснатите сега на 17 места административни служби, призна кметът Атанасов. Там има действащо поделение и сериозни военни комуникации, посочи и министър Цонев. Двамата с кмета обаче заявиха, че преговорите включват решаване на проблема със спорната собственост на стадион “Ботев”, който общината възнамерява да отдаде на концесия. Военните обаче смятат, че решението на Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на спорното съоръжение може да бъде оспорено в съда, тъй като формално на територията на стадиона има действащо военно поделение. Най-вероятно МО ще иска компенсиране с друга сграда на общината, казаха запознати с хода на преговорите.