Общината ще тегли облигационен заем от над 33 млн. евро
Общината ще тегли облигационен заем от над 33 млн. евро / netinfo

“Райфайзен Банк” бе избрана за  кредитор на община Пловдив за реализиране на инфраструктурен проект за реконструкция на улици, тротоари и мостове в Пловдив. До 30 юни банката трябва да престави на кмета Чомаков проектодоговор за отпускане на облигационен заем от 33 милиона 899 920 хил. евро, които се равняват на близо 67 милиона лева.

Кредитът  ще бъде отпуснат за 15 години с четиригодишен гратисен период за главницата и двугодишен гратисен период за таксите по обслужването му. Годишната лихва е договорена на 2.87%, която става 3.9% с оскъпяването от таксите, обясни Стоянка Багрянова, която е председател на изборната комисия за кредитор на общината. Предложението и проектодоговора ще бъдат внесени за обсъждане на сесия на общинския съвет на 13 юли.

Според кмета Иван Чомаков общината може да си позволи да плаща кредита безпроблемно, дори и след като изплати лихвата от 84 186 евро за първите 8.6 милиона евро, които ще бъдат отпуснати за 2006 година, ще бъде реализирана икономия от близо 1 милион лева от бюджета за ремонт на улиците.

”Парите които икономисахме ще искам да бъдат преразпределени за финансиране на други проекти, като например детската железница на Младежкия хълм”, съобщи кметът.