Общината планира 1,5 млн. за култура
Общината планира 1,5 млн. за култура / netinfo

1,5 млн. е заложила Община Пловдив за културните дейности под тепетата през 2009-а година, съобщи в предаването “Дарик кафе” заместник- кметът по културните дейности Георги Шопов. Сумата, която предстои да се гласува е с 250 хиляди лева повече от миналогодишния бюджет за култура. С парите ще бъдат организирани новите издания на вече традиционните за Пловдив повече от 15 фестивали. Тази година под тепетата за пръв път ще се проведат Фестивал на европейското кино и изложба на майстори лютериери. На пловдивска сцена ще можем да наблюдаваме изпълнители от ранга на Емерсън, Уейкман, както и формации като Ла скала, обеща Шопов.

Отделно още около 1,2 млн. лв ще бъдат вложени в Стария град. От сумата 350 хил. лв ще отидат за почистване, ограждане и облагородяване на Небет тепе, за да може забележителността да се превърне в привлекателен туристически обект. Обсъжда се и подобряване на осветлението и монтиране на нови пейки и кошчета в Стария град. С 50 хил. лв. пък ще бъдат подменени 2 хил. кв. м. калдаръм.

Една от основните цели на общинските служители ще е максимално да се ограничи достъпа на автомобили до стария град, без това обаче да създава неприятности на близо 2000 живеещи там.

/Подробностите чуйте в прикачения звуков файл/