Общината настоява да се промени собствеността на стадион Пловдив
Общината настоява да се промени собствеността на стадион Пловдив / netinfo
Изпълняващият длъжността кмет Петко Атанасов изпрати писмо до Областния управител на Пловдив и до министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което настоява за промяна на собствеността на стадион „Пловдив”.

Разчитаме на съдействие от страна на държавните институции за решаване на въпроса, коментира Петко Атанасов. Получихме уверение от страна на Тодор Петков и на министър Асен Гагузов, че казусът ще се реши бързо, допълни Атанасов.

Консорциум „Стадион „Пловдив” бе определен за концесионер на едноименния спортен комплекс с решение на Общинския съвет от 24 април т.г.
Съветниците поискаха Министерството на регионалното развитие и благоустройството да издаде заповед за деактуване на имота като публична държавна собственост.


Областният управител Тодор Петков атакува в съда решението на Общинския съвет за отдаване на стадиона за 30 години, заради неизяснената собственост. От друга страна решението не можеше да бъде отлагано заради опасността 4-те фирми, които влизат в консорциума да осъдят Общинския съвет за пропуснати ползи, тъй като законовият 3-месечен срок за одобряване на концесионера отдавна изтече, поясниха съветници

Допълнителна застраховка е и добавеният текст, че договорът ще бъде прекратен без неустойки, ако „се установи, че обектът е държавна собственост.”

Според условията на конкурса, Консорциум „Стадион „Пловдив” трябва да инвестира в съоръжението 24,1 млн. лева, първите 6,4 милиона от които – до две години след получаване на строителното разрешително. В качеството си на представител на концесионера Атанас Търев уточни, че финансирането ще бъде външно, основно от европейски програми. Швейцарски екип ще разработи проекта за реконструкция, който предвижда стадионът да се превърне в мултифункционален комплекс и да бъде отворен за всички пловдивчани. В плановете на концесионера влиза разширяване на залата за гимнастика „Чайка”, която сега има 200 места, с още 1 800. Комплексът ще включва още спортен музей, зали за развлечения и ще се захранва изцяло със слънчева енергия от панели, които ще бъдат монтирани на покрива.

След решението на общинския съвет Търев отрече съдружникът му от екозавода в Шишманци Николай Гигов да има причастие към проекта, но не оспори, че е възможно промоутърската компания на президента на „Локомотив” – София в бъдеще да организира мегаконцерти на стадион „Пловдив”.