Обществото още не може да преодолее стигмата към психично болните
Обществото още не може да преодолее стигмата към психично болните / netinfo
Обществото още не може да преодолее стигмата към психично болните
75459
Обществото още не може да преодолее стигмата към психично болните
  • Обществото още не може да преодолее стигмата към психично болните

Отношението на хората към психично болните не е като към останалите болни. Обществото все още не може да преодолее стигмата към нашите пациенти. Това каза пред Дарик радио д-р Марияна Господинова, управител на Центъра за психично здраве в Пловдив. По думите й, да се използва думата “луд” за психично болен, е неправилно и да се наричат  така тези пациенти е въпрос на култура и възпитание.

До психично заболяване може да се стигне и от силен стрес, а ние всекидневно живеем в такова състояние. To e рисков фактор и за появата на много психосоматични заболявания, каза д-р Господинова.

Тя ръководи здравното заведение с капацитет от 290 легла и екип от 25 лекари специалисти. Пациентите са предимно от Пловдивска област, но се консултират и хора от Смолян и Пазарджик. От началото на тази година са диспансеризирани близо 500 психично болни с опасно поведение. Всяка година се регистрират около 1 000- 1 200 такива случаи.

При пълен капацитет от 15 души от началото на октомври работи новият Център за настаняване на хора с психични разстройства в Пловдив. Хората са настанени в сграда на бул. “Пещерско шосе” при условия, близки до семейните. Има още около 200 чакащи, които желаят да ползват такава социална услуга. Настанените са предимно бездомни хора с психични проблеми, уточни социалният работник Татяна Русева.