Обсерваторията в  Рожен става достъпна и за инвалидите
Обсерваторията в Рожен става достъпна и за инвалидите / netinfo
В Националната астрономическа обсерватория “Рожен” започнаха дейности по изграждането на комплексна инфраструктура, която да осигури достъп на хората с увреждания. Така един от най-големите изследователски телескопи в Европа - двуметровият рефлектор в обсерваторията ще бъде достъпен за инвалиди на 1750 м. надморска височина.

Изграждането на помощните съоръжения се осъществява по проект на обсерваторията. Идеята дошла от факта, че през астрономическата институция годишно минават стотици астрономи, а и туристи, които са инвалиди, сподели ръководителят Стоян Грибачев. Той коментира, че съществуващите подходи до входа на кулата на телескопа не са пригодени за достъп на хора с увреждания - до входната врата се достига след изкачване на няколко десетки стъпала, облицовани с каменни плочи и неравна повърхност. Налага се изграждане на гладка платформа, без стъпала, по която такива посетители да достигат до входа, включително и с инвалидни колички, категоричен е отговорникът на проекта.

След реализирането на инициативата представителите на инвалидите безпрепятствено ще преминават до входа на кулата по обезопасена с парапет наклонена рампа и след изкачване с асансьор до 5-я етаж ще имат възможност да се придвижат с платформа-подемник и на 6-я етаж, до самия телескоп, подчерта Грибачев. Предвидено е и външно пристрояване и приспособяване на вътрешната среда на съществуващата кула на рефлектора в Националната астрономическа обсерватория "Рожен" към Института по астрономия при БАН.

Начинанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания и е на стойност близо 50 000 лв. Изпълнител на рампата е чепеларската фирма "Тандеминвест", а на подемното съоръжение "Володя Стоянов" - София.

Изграждането на съоръженията ще бъде факт след 3 месеца. До началото на зимата достъпът на хора с увреждания до изследователската работа няма да бъде възпрепятстван по никакъв начин и ако те имат желание и нужната квалификация за такъв род дейност, ще могат да се възползват от предоставените възможности, увери Стоян Грибачев.