Образователен филм за бременна кандидат-манекенка с ХИВ
Образователен филм за бременна кандидат-манекенка с ХИВ / netinfo

“Клопка” е заглавието на авторския документален филм на РИОКОЗ Смолян, който здравната инспекция ще покаже премиерно този следобед. Образователната лента разказва за историята на две момичета, които водени от мечтата си да станат известни манекенки, попадат в клопката на мними “редактор” и “фотограф” в популярно модно списание и биват изнасилени от мъжете. По - късно едното от момичетата разбира, че не само е бременна, а и че тя и бъдещото й дете носят ХИВ – вируса.

Основната цел на “Клопка” е да накара младите хора да бъдат по- отговорни при вземането на каквито и да е решения в личния и половия си живот, коментира д-р Лиляна Карагегова от отдел “Опазване на общественото здраве”.

Първи видеото днес ще могат да гледат студентите от филиала на Пловдивския университет в Смолян. Възпитаниците на Варненския свободен университет пък ще наблюдавт прожекцията на 3-декември. Наред с филма те ще имат възможност да проверят своя ХИВ - статус напълно безплатно и анонимно. Бързият тест ще се прави от лаборанти на РИОКОЗ – Смолян.

От началото на 2008г. в РИОКОЗ – Смолян няма регистрирани серопозитивни лица. 264 души на възраст от 17 до 42 години обаче са минали анонимен тест за наличие на ХИВ.