Обявяват конкурса за Площад Централен в Пловдив
Обявяват конкурса за Площад Централен в Пловдив / netinfo

Община Пловдив и Sofia Architecture Week 2013 канят архитекти, урбанисти, граждани, заинтересовани страни и медии на отворена дискусия за обсъждане на първия вариант на зaданието за конкурса за Площад Централен в града.

В средата на септември се състоя първият дебат за Площад Централен, който  събра мнения от различни по състав групи от непрофесионалисти и утвърдени архитекти, а през последните два месеца беше публикувана анкета, която събра мненията на над 1500 граждани и специалисти с отношение към развитието на Централния площад.

Тази вечер, в заседателната зала на Общинския съвет в Пловдив ще бъде представен първият вариант на заданието, като целта е то да стигне до възможно най-много архитекти и архитектурни студиа, като потенциални участници в конкурса.

Провеждането на конкурси с международен обхват е единственият начин за прозрачност  на заданието, изпълнителите и изпълнението на проекта, казват организаторите на конкурса. Целта на конкурса, който ще бъде обявен в рамките на седмицата на архитектурата в Пловдив, е не просто реновация на площада, но и създаване на стратегия как всички тези пластове да се обединят в едно активно функциониращо, привлекателно и категорично съвременно пространство.