Обмислят мерки срещу нова болест по говедата
Обмислят мерки срещу нова болест по говедата / bgfermer.bg

Превантивни мерки срещу нова болест по говедата ще обмислят днес експертите от Областната епизоотична комисия в Пазарджик. Извънредното заседание е свикано от областния управител Трендафил Величков по заповед на ръководството на Агенцията по храните. Поводът са новооткрити огнища на болестта заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни в префектура Серес в Гърция.

Заповедта указва да се вземат профилактични мерки, за да не се разпространи заразата. Тя не е опасна за хората, но нанася тежки икономически загуби заради измиране на добитъка и забраната за търговия с животни.

От Областната дирекция на агенцията по храните разпространяват брошура с информация за болестта. Заболяването е силно заразно и се причинява от вирус, който се разнася от комари, кърлежи, мухи и други кръвосмучещи.

Може да се прихване от заразени фураж и вода, от постеля, обори и превозни средства. Започва с възловидни обриви и веднага спада млеконадоят, често се губи изцяло. Появява се треска, обилно сълзене и отделяне на слюнка. Биковете губят плодовитостта си, кравите абортират. Заболелите животни се убиват и изгарят в екарисаж.