Обмислят център за лечение на ретинопатия при недоносени
Обмислят център за лечение на ретинопатия при недоносени / netinfo

Център за лечение на ретинопатия при недоносени деца да бъде изграден в МБАЛ „Пловдив” ще се обсъжда днес на работна среща в болницата, съобщи за Дарик директорът на здравното заведение доц. д-р Георги Йорданов. 200 хил. лв. са необходими за осъществяване на идеята, само 50 хил. лв. ще струва апаратурата за извършване на операция на недоносените деца с ретинопатия. Децата ще се лекуват в неонатология, а ще бъдат оперирани в специално оборудвана операционна в очното отделение.

Случаите на ретинопатия при недоносените бебета не са рядко явление. Само за миналата година в Пловдив 12 деца са имали нужда от подобна операция. Сега се налага те да бъдат транспортирани за операция в София, където родителите заплащат по 80 лв. за лечението. Ако центърът в Пловдив стане факт, семействата на недоносени бебета няма да заплащат нищо за операцията, въпреки че тя не се поема от здравната каса, ангажира се доц. Йорданов.

Вече са проведени поредица от разговори за осъществяване на подобен проект. На срещата днес са поканени представители на общината и Общинския съвет, Районния център по здравеопазване и Здравната каса. Ще бъде обсъдена възможността за финансиране от общинския бюджет.

Чуйте повече в прикачения звуков файл: