Областният: Альоша е един от шестте символа на Пловдив
Областният: Альоша е един от шестте символа на Пловдив / netinfo

Альоша е един от шестте символа на Пловдив заедно с тепетата, Марица, панаира, археологията и Стария град, а ние трябва да спрем да воюваме с историята и с паметниците си – Така областният управител Тодор Петков мотивира в ефира на Дарик радио поканата си към всички пловдивчани да присъстват на честването на 50-тата годишнина от откриването на момумента, която ще се отбележи идния петък от 17 ч.

Петков, който е председател на Инициативния комитет, заяви, че единствената причина тържествата да бъдат преместени от 5-ти на 9-ти ноември е балотажът.

С молебен, отслужен от митрополит Николай, заря и военна церемония от 17 ч. идния петък ще бъде отбелязан половинвековния юбилей на Альоша. На честването ще присъстват председателят на Народното събрание Георги Пирински, а слова се очаква да произнесат Негово Превъзходителство Посланникът на Русия Анатолий Потапов и поетът Любомир Левчев. Хорът на пловдивските момчета и оперният ас Ивайло Михайлов ще участват в концерта на открито. В понеделник “Български пощи” ще валидират марка с лика на Альоша, добави областният управител.

Той посочи като интересен факт от историята на паметника първоначалното намерение монументът в Пловдив да бъде композиция, подобна на тази в София. Авторите обаче са се отказали от собствената си идея след като сковали макет от дърво и шперплат на Бунарджика и се убедили, че от ниските части на града той не се възприема добре.