/ ThinkStock/Getty Images
От днес Смолянска област е в грипна епидемия. Това решение взе Регионалният щаб за борба с грип и Острите респираторни заболявания (ОРЗ) в Смолян, на което бе обсъдена епидемичната ситуация в региона.

Грипна епидемия обявиха в няколко области на страната

Предвид достигнатите високи стойности на заболеваемостта 253,91 на 10 000 в наблюдаваните практики (при гранична 220,72 на 10 000), повишената заболеваемост в другите общини, както и повишения процент на отсъстващи ученици, с цел ограничаване на разпространението на инфекциите, комисията реши да обяви грипна епидемия на територията на област Смолян.

Ето кои хора по-често боледуват от грип

За лечебните заведения остават в сила предписаните противоепидемични мерки, които са в сила от 15 януари, плюс прекратяване на плановите операции, а на Регионалното управление на образованието е издадено предписание за пускането на учениците в грипна ваканция от 21 януари до 23 януари включително, уточни д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ-Смолян и председател на Регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ.

Кога се очаква пикът на грипа у нас?

Към момента грипна епидемия е обявена още в следните области – Стара Загора, Бургас, Шумен, Силистра, Перник и Пазарджик.