Обгазяванията в Красново са вече сутрин или вечер
Обгазяванията в Красново са вече сутрин или вечер / снимка: пресцентър на община Хисаря

Обгазяванията на село Красново продължават вече рано сутрин и вечер, когато специалистите не могат да извършат замервания и проверки на въздуха. Това съобщи за Дарик радио кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

По думите й, общината е алармирала многократно Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив за проблема със задушливите вредни газове, изпускани системно от цех за дървени въглища на фирма „Карбол“. Когато миналата седмица специалистите дойдоха на проверка, цехът бе затворен и не работеше, припомни кметицата.

Вчера от РИОСВ потвърдиха, че по време на проверката производствен процес в цеха на фирма „Карбол“ няма.

Общината няма как да принуди дружеството да си направи задължителните замервания за шум и вредни газове. По закона за опазване на околната среда и водите на всеки 6 месеца производителите трябва да правят такива замервания, обясни Пенка Ганева. В правомощията на общината е само да подава сигнали до РИОСВ за обгазяването, няма как да спрем фирмата да работи. Само инспекцията може да налага санкции и евентуално да закрива вредното производство, коментира кметът на община Хисаря.

Над 100 души от с. Красново протестираха миналата седмица заради системното обгазяване на селото от цех за дървени въглища. По думите им, това продължава с месеци и хората се страхуват за здравето си. Кметът Пенка Ганева подкрепи протеста им.