Нулева година за 80% от пчеларите в Смолянско
Нулева година за 80% от пчеларите в Смолянско / снимки: Адриан Кулев

Тази година се оказа нулева за около 80% от пчеларите в Смолянско, съобщи Андрей Адреев, който е член на управителният съвет на Сдружението „Родопска пчела“. „Реколтата тази година не е просто по-слаба от предходните, при 80% от колегите в района тя въобще липсва“, коментира Андреев. Той се грижи за няколко пчелни семейства в смолянското село Момчиловци, като средният добив от тях през 2015 г. е бил около 25 кг. Идентична е била и ситуацията при неговите колеги. „Единици са тези, които изкараха по 8 кг от кошер", категоричен е Андрей Андреев.

Нулева година за 80 от пчеларите в Смолянско
netinfo
Причините според него за липсата на мед и лошата реколта, са предимно в неблагоприятните метеорологични условия през годината.

„Сравнително меката и безснежна зима станаха причина много растителни видове да се събудят от "Зимен сън" с около месец по-рано от обичайното, което от своя страна се отрази и на развитието на семействата, които също форсираха биологичният си ритъм. Април, със своите 23-25 градуса даваше големи надежди за добра година, семействата бяха в оптимална форма, докато не настъпи май, през който почти нямаше максимални температури над 15 градуса. Това моментално спира отделянето на нектар в период, в който пчелите са експоненциална, оптимална фаза от развитието си, тоест отглеждат голямо количество личинки, нуждаещи се от големи количества прясна храна“, коментира Андреев.

Същевременно с надеждата да отминат дъждовните дни, пчеларите не подавали и никаква стимулираща храна. „Това бе и една от основните ни грешки, понеже в рамките на месец, семействата изостанаха с развитието до толкова, че да не успеят да наваксат през оставащите 2-3 месеца лято. Юни също беше дъждовен, като на места паднаха и градушки, които силно компрометират пашата“, анализира още пчеларят, който е в управата на Сдружението „Родопска пчела“ – Смолян, които наскоро проведоха свое заседание и настъпиха кадрови промени.

Според него е имало и още един фактор, за който не много хора си дават сметка, а именно липсата на поне един дебел сняг, особено през март месец, който да натисне семенцата на билките към земята.

Безснежните зими винаги са последвани от лета, с рядка ливадна растителност, което се отразява и на количеството отделен и събран нектар. В общи линии така може да заключим, относно причините за лошата пчеларска година, която включваше в себе си още доста перипетии за колегите в бранша“, коментира още Андреев.

Нулева година за 80 от пчеларите в Смолянско
netinfo
В момента меда се търгува между 10 и 14 лв. за килограм, но въпреки лошата реколта не се очаква сериозен скок на пчелния продукт. Дори и да има поскъпване, то не може да бъде такова, че да компенсира липсата на стоков мед и все по-търсеният пчелен прашец, категорични са пчеларите.