Няма денонощна аптека в Карлово, клиентите пътуват до Пловдив
Няма денонощна аптека в Карлово, клиентите пътуват до Пловдив / снимка: dariknews.bg/архив
Няма денонощна аптека в Карлово, клиентите пътуват до Пловдив
77659
Няма денонощна аптека в Карлово, клиентите пътуват до Пловдив
  • Няма денонощна аптека в Карлово, клиентите пътуват до Пловдив

От години в община Карлово, където от Клисура до Калофер живеят над 60 хиляди души, няма действаща денонощна аптека. Ако през нощта спешно някой се нуждае от лекарства, трябва да пътува над 60 километра до Казанлък или Пловдив, за да си ги купи, жалват се граждани.

Преди 7 години имаше 1 денонощна аптека в Карлово, която обслужваше спешни клиенти. Такава обаче вече не работи, защото не е икономически обосновано да се плаща за нощен труд на поне 2-ма фармацевти, както е по закон.

Множество сигнали за това постъпиха в община Карлово, съобщи за Дарик зам.-кметът Антон Минев. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов се срещна със собственици на аптеки и обсъди възможностите да се разкрие денонощна аптека. Проблемът е колкото икономически, толкова и социален, защото освен жители на община Карлово, тук да си купят лекарства идват и хора от съседните общини Антон и Павел баня. Те пътуват близо 100 км в едната посока, за да се снабдят през нощта с медикаменти, обясни зам.-кметът.

Затова общинската администрация предложи варианти за нощни дежурства на фармацевтите. Разбрахме се до 1 месец да намерим решение на проблема и да се разкрие в Карлово денонощна аптека, допълни Антон Минев.

Чуйте подробности в прикачения файл.