/ Dariknews.bg, архив
Нови председатели избраха на последните си редовни сесии общинските съвети в Пещера и Велинград. Новите лидери в органите на местна власт са Петър Хамамджиев и Али Мареков. 

Рокадата в Пещера дойде неочаквано, след като Петър Хамамджиев поиска сваляне на досегашната председателка д-р Цветанка Лепарова от ГЕРБ с мотив, че не изпълнява задълженията си. 

Така се стигна до сформиране на комисия за провеждане на тайно гласуване, след което се стигна до освобождаването на д-р Лепарова. 

Постъпиха две предложения за нов водач нс местния парламент. От ГЕРБ издигнаха инж. Красимир Киров, а Стелиян Варсанов номинира Петър Хамамджиев. След тайно гласуване спечели вторият кандидат.

Това развитие на събитията доведе до напрежение в заседателната зала, което провокира кмета Николай Зайчев да поиска оттегляне на всички останали теми от дневния ред и свикване на ново заседание, за да може спокойно и обективно да бъдат решени важните обществени въпроси.

Рокадата във Велинград премина без изненади. ДПС запази председателското място, освободено в началото на този месец след оставката на Бельо Мандраджиев. Единственият претендент за поста Али Мареков бе избран с гласовете на 23-ма от 28-те съветници, участвали в заседанието, в което малко преди вота се заклеха новите четирима представители на ДПС - Румен Люгов, Муса Онбашиев и Манчо Алендаров и Али Мареков. Те влизат в местния парламент на местата на оттеглилите се свои съпартийци Умер Кергин, Искрен Тюфекчиев, Пламен Хаджиев и Бельо Мандраджиев.