Нови генерали в Пловдивско
Нови генерали в Пловдивско / снимка: vesti.bg

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висше военно звание офицери, които командват големи военни формирования в Пловдивска област. Церемонията се проведе ден преди Гергьовден в Гербовата зала на „Дондуков” 2, съобщиха от пресцентъра на президентството. Удостояването е по предложение на Министерски съвет от 23 април.

Сегашният командир на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, който е бивш началник щаб на 61-ва бригада в Карлово и екскомандир на 2-ра бригада в Стара Загора, става заместник-началник на отбраната.

Командирът на 3-та авиационна база в с. Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков е номиниран за поста военно аташе в чужбина. Мястото му ще заеме сегашният заместник - командир на натовската база полк. Иван Лалов, който ще бъде удостоен със званието бригаден генерал.

Полк. Михаил Попов ще бъде назначен за командир на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив, считано от 30 юни. Въпреки доскорошните планове да стане полк, формированието запазва статута си на бригада. Затова неговият командир полк. Попов също ще бъде удостоен със званието бригаден генерал.

Командирът на Асеновградския артилерийски полк полк. Димитър Илиев отива на длъжност командир на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора. Назначението му също влиза в сила от 30 юни. Все още не е обявен официално неговият заместник.