Нов собственик в пловдивското летище
Нов собственик в пловдивското летище / netinfo

Бизнесменът Иво Прокопиев е придобил мажоритарния пакет на акционерното дружество “Летище Пловдив”, на което държавният летищен оператор “Летище Пловдив” ЕООД ежемесечно плаща 18 000 лв. наем, научи Дарик. Неговият “Алфа финанс холдинг” е купил акциите на швейцарската фирма Трейд акшън дивелопмънт организейшън /Т.А.Д.О./, с която Министерството на транспорта преговаря вече две години за изкупуване на дела, за да се премахнат пречките за концесиониране на аеропорта край Крумово. Това потвърди и втори независим източник, според който сделката е станала преди по-малко от два месеца.

Промяната в собствеността на акционерното дружество, което държи международния авиотерминал в Пловдив, обаче все още не е отразена в съдебните регистри. Във фирменото дело на “Летище Пловдив” АД е вписан само нов изпълнителен директор - Георги Пулев. Той отказа да коментира промяната в собствеността и стратегията на новия собственик за летището с мотив, че няма такива правомощия. “Летище Пловдив” АД притежава 30% от “Фарма М” и 14% от акциите на “Лотос”.

Иво Прокопиев е собственик на “Икономедия”, която издава вестниците “Капитал” и “Дневник”, на “Каолин”, “Булброкърс” и още десетина компании. Той е и председател на Конфедерацията на работодателите в България.