Нов протест срещу ГМО в Пловдив
Нов протест срещу ГМО в Пловдив / sxc.hu
Нов протест срещу ГМО в Пловдив
25965
Нов протест срещу ГМО в Пловдив
  • Нов протест срещу ГМО в Пловдив

Недоумявам защо продължават спекулациите с твърдението, че няма доказателства за негативни последици от употребата на генно модифицирани организми (ГМО). Това заяви в ефира на Дарик радио Нели Арабаджиева от „Зелени балкани". Има доказани нарушения на репродуктивните способности на едър рогат добитък в САЩ и Канада, хранен с растения, съдържащи ГМО, припомни тя. Опасността грози и хората, защото ние също сме бозайници, допълни представителят на екологичната организация. Маргарита Костова, която е координатор на Инициативната група на майките от Пловдив, допълни, че има доказани алергични реакции, както и реакции на имунната система при хората, приемали храни със съдържание на ГМО.

Производителите са длъжни да етикетират храните, надхвърлящи допустимия праг от 0.9%, с необходимата информация, заяви за Дарик радио специалистът по хранене и диететика Михаил Христов. По думите му за България най-засегнатите от ГМО земеделски култури са соята и царевицата. ГМО има в царевичното нишесте, царевичния сироп, фруктозата, аспартама и в други хранителни добавки.

Настояваме всички съществуващи към момента забрани в Закона за ГМО да бъдат запазени и Народното събрание да приеме резолюция за национална стратегия, в която България да се определи като зона, свободна от ГМО. Това се казва в декларация на Инициативната група на майките от Пловдив, която организира протест срещу генно модифицираните храни и организми. Очаква се на площад „Стефан Стамболов" пред общината в 17 часа да се съберат между 50 и 100 майки, прогнозира Маргарита Костова. Протестът е подкрепен и от екоорганизацията „Зелени балкани".

/Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл./

Демонстрации срещу ГМО днес има и в градовете София, Русе, Варна и Велико Търново.