Николай Караиванов: Хубаво е, когато всичко започва с буквата „К
Николай Караиванов: Хубаво е, когато всичко започва с буквата „К / снимка: Лалка Златанова

Днес е петък и вие отново сте с мен Николай Караиванов и рубриката на Дарик радио „Политически уравнения” на честота 105,4 ФМ.

Ще започна днешния си коментар с тема от национално значение. Другата седмица се очаква опозицията да внесе вот на недоверие към правителството. Този път вотът е заради корупцията по високите етажи на властта, като за катализатор послужи корупционният скандал във фонд „Републиканска инфраструктура”. Шансът да падне правителството е минимален, защото на опозицията чисто аритметически не й достигат около 30 гласа. За първи път към вота ще се присъединят и депутатите от новата парламентарна група – БНД. И не доумявам защо премиерът Сергей Станишев се „издразни”. Той дори определи това действие като „глупаво”. Аз съм един от многото, който трябва да каже, че ОДС не е имало едно от най-корумпираните управления. И препоръчвам на Сергей Станишев да погледне по-добре в своята си градина.

Видимо е управлението на тройната коалиция и неговата безпомощност, както и състоянието на цялата инфраструктура и особено на пътната. И днес, когато пътуваме от Пловдив за София, изненадващо налитаме на дупки по магистралата. Дупките са навсякъде и в републиканската пътна мрежа и в общинската, а защо не и в главите на много политици. Подразнил се Сергей Станишев, че му искали вот на недоверие! Аз възпитано ще си премълча и няма да правя сравнение между двете правителства, но този вот на недоверие е безкрайно необходим, за да се изрекат поне част от проблемите на глас. И бих пожелал успех на цялата опозиция, дори да помоля за чудо, за да се намерят още 30-тина гласа и това правителство да падне.

Дотук с корупцията и с бутането, защото ако хипотетично си представим, че ние от опозицията успеем да бутнем правителството, то идва и въпросът за това готови ли сме да управляваме. На Националния съвет на СДС, проведен съвсем наскоро, председателят на партията покани всички знайни и незнайни десни да се обединим. Естествено, че като нов лидер е необходимо да го направи. И още по-естествено е, че трябва да се обединим. Но може ли това да стане? Защото част от тези десни са прекалено знайни, а другите прекалено незнайни. И дали механичният сбор от това обединение ще бъде достатъчен, за да укрепи вярата на хората в него. Друг е въпросът, че Петър Стоянов и Надежда Михайлова – двама все пак наистина признати политици – не можаха да го осъществят. Виждам, че Иван Костов се усмихва благо, но някак си твърдо се противопоставя на идеите на Пламен Юруков. И засега като че ли само Стефан Софиянски и Бакърджиев поемат протегнатата ръка.

Доколкото разбирам и отношенията с ГЕРБ се затоплят, което може само да ме радва, защото СДС беше обърнало гръб и на тях. Едно е ясно – дясно трябва да има. И ще има.

Но не е ли прав Петър Стоянов като казва, че много от старите политици трябва да се оттеглят? Но как да се оттеглят, като са тъй „мъдри и опитни”, като не са дали път на млади кадри. И как тези стари дружки ще застанат един до друг, като ги виждаме непрекъснато да са един срещу друг. Това ми напомня на приказката за двата козела, които са застанали по средата на моста и никой не отстъпвал. Лично аз смятам, че обединение трябва да има на базата на политика и програма с нови лица, които да се облегнат на опита и плещите на вече отминаващото поколение политици. Защото никой няма да ни прости да събираме вече поизмършавели лъвчета, вместо наистина да направим по-трудното, като съберем и изградим наново дясното.

В същото време виждаме колко крехко може да бъде едно управление. Не бяха изминали и сто дни и ГЕРБ и ВМРО в Пловдив скъсаха. После като всяка връзка се оказа, че пак са се събрали. Това е лош знак. Прибързано е! Води до напрежение и е знак за слабост. Но нека не забравяме, че стоте дни ще минат и тогава ще стане ясно за моя град и твоя град, пловдивчанино. Ще бъде ли той богат град, ще бъде ли културен и туристически център, ще бъде ли Пловдив чист град и град, от който хората не бягат, а идват да живеят, да работят, да се обичат и създават семейство? Аз бих посъветвал ГЕРБ и ВМРО да бъдат по-толерантни един към друг, но в никакъв случай не можем да продължаваме да работим с тези ниски темпове. Не може и заседанията на Общинския съвет да бъдат по 6 точки и не бива да си играем с вдигането на данъците, нито с таксите на детските градини, защото основен икономически закон е, че данъците трябва да бъдат поносими и събираеми, че таксите за детските градини не бива да бъдат пазарни и Общината трябва да дотира разходите по отглеждането на деца.

Някои от Общините плащат по 3 000 лева за всяко новородено дете. И аз като общински съветник подкрепям тази идея и ще внеса предложение Община Пловдив също да изплаща определена сума за всяко новородено дете. Колкото за данъците нека първо да повишим събираемостта и тогава да ги вдигаме.

Уважаеми слушатели на Дарик радио, омръзна ми да се срещам с хора, чиито близки са в чужбина, защото там има повече перспектива за развитие, омръзна ми да гледам всяка сутрин как колите пътуват към София, но пък слава богу боклуците вече не идват. Мисля, че и на Вас ви омръзна управлението на тройната коалиция, защото нито то стана по-социално, нито работните заплати се вдигнаха и фактите говорят, че именно правителството на ОДС успя да вкара ред в държавата, тогава, когато инфлацията беше огромна и заплатите бяха по три долара. Нека Сергей Станишев не се сърди, а да запретне ръкави, защото именно сините изкараха България на прав път – вече сме членове НАТО и ЕС и налице е действаща пазарна икономика

Колкото до обединението на десните и аз съм готов до известна степен да преглътна това, че трябва да се обединявам с тези, които на Местни избори 2007 работиха против СДС. Но само и единствено при условие, че няма дупки в главите и дупки в душите. А пък за думите на кмета Славчо Атанасов относно коалицията, трябва да сме сигурни, че щом и на котката опашката се клати и не пада, значи проблеми няма да има. Въпреки че до колкото си спомням котката май беше друго животно. Но пък хубаво е, когато всичко започва с буквата „К”.

Няма как да сте забравили, че днес е петък, шофирайте внимателно, дупки по пътя много, а и вече глобите нараснаха и могат да Ви вземат и книжката. А шофьор без книжка е като политик без партия.

Вие бяхте с Николай Караиванов на вълните на Дарик радио на правилната честота 105,4 ФМ.